Meneer D’s Neologisch Woordenboek

Een neologisme is een nieuw bedacht woord. Dit kan een compleet nieuw woord zoals froksari zijn. In het geval van Meneer D zijn neologismes vaak gebaseerd op woordgegoochel, zoals ongebruikelijkt en seriewoordenaar.

In Meneer D’s Neologische Woordenboek staan alle door Meneer D geconstrueerde woorden die daarvoor nog niet bestonden. Een enkel woord bestond misschien wel, maar Meneer D kende het dan nog niet (Meneer D bedacht seriewoordenaar, maar woordenaar was voor die tijd al bedacht). Bij alle woorden hieronder is gepoogd een link naar het voorkomen en gebruik te plaatsen. Niet alle woorden hebben al een definitie of behoeven een definitie. Ze zijn wel opgenomen. Deze woordenlijst wordt continu aangevuld en bijgewerkt.

Blog posts met neologismes zijn ook te vinden in de categorie neologismes en de direct als neologisme gepubliceerde woorden in de categorie Meneer D’s Neologisch Woordenboek .

Meneer D’s Neologisch Woordenboek

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

B

D

F

G

I

L

N

O

S

T

 • treineren [trenneere(n)] -neerde, h getraineerd – de trein op de lange baan (het spoor)  schuiven; de trein vertragen. Post: Werkzaamheden.

V

W

 • werkzaamgisteren de; v – geen definitie. Post: Werkzaamheden.
 • wikipedofiel de; m,v -en – volwassene met sterke voorliefde om met hele jonge artikelen op Wikipedia (zgn. stubs) aan de slag te gaan. Post: Neologisme I.

Z

 • zeuriemoordenaar – geen definitie. Datering: 3 oktober 2011. Post: <ongepubliceerd>.
 • zwaluwte – geen definitie. Post: Uit de zwaluwte.

9 gedachten over “Meneer D’s Neologisch Woordenboek”

 1. Meneer D, toen mijn oudste een jaar of vijf was en ik, voor de teevee op Koninginnedag, haar haar fohnde, want we hadden die dag een feest, en zij sindsdien een fohn steevast ‘Harenwaaiensteit’ noemt, is dat dan een Neologisme?

 2. Meneer D vindt ‘Harenwaaiensteit’ wel een neologisme. Het is een leuk woord. Zou men vaker moeten gebruiken! Gezien het niet te verwaaien haarlakkapsel van onze Monarchin, kan het zelfs in een goede taalgrap gebruikt worden. Naast het feit dat het een grappige uitspraak is van je oudste.

 3. Super leuk! Op mijn blog heb ik een rubriek genaamd ‘zeven nieuwe woorden of betekenissen’, waarin ik op een Alfabetweterachtige manier zelfbedachte woorden definieer 🙂 Fantastische lijst heb je gemaakt!

  1. Dank voor zulke woorden!
   Meneer D zou er nog ladingen neologische woorden die Meneer D heeft gebruikt (zie tag Neologismes) moeten toevoegen. Meneer D loopt achter met het onderhoud (en dat hoort zo, anders zou het overhoud zijn).

   Meneer D gaat uw lijst eens bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s