Gedichtendag 26 januari

Nog 11 dagen en dan is het Gedichtendag. Niet Landelijke Gedichtendag of Nationale Gedichtendag. Gewoon. Gedichtendag. Want Gedichtendag is het zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Zie voor alle details Gedichtendag.com. Want gedichten en poëzie kunnen leuk zijn. Vooral om zelf te schrijven. Maar waar gaat het eigenlijk over?

Gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen, de dag waarop de poëzie in het zonnetje wordt gezet. Waar je ook gaat, overal kom je gedichten tegen: op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat. Ook kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer.

Alles een stuk poëtischer. Mooi. Meer spelen met woorden en taal is altijd goed, zeker als mensen daar wat bewuster van worden.

Het thema van Gedichtendag dit jaar is Stroom. Zelf te interpreteren hoe je het woord ziet.  Er worden rond Gedichtendag ook tal van activiteiten georganiseerd, waaronder gedichtenwedstrijden. Ja wedstrijden. Dan kun je zelf als vermeend, aspirerend, hobbykippend of hoogliterair dichter lekker wat poëzie schrijven en hopen in de prijzen te vallen (Meneer D hoopt dan altijd dat de prijzen kussens zijn).

Welke leuke of ambitieuze Gedichtendaggedichtenwedstrijden zijn er zoal? Los van een hoop voor scholieren, zijn er twee waar iedereen aan mee kan doen (als je er meer weet, laat het Meneer D weten middels een commentaar).

De Jotie T’Hooft Poëzieprijs

Jotie T’Hooft was een literair fenomeen uit Oudenaarde in België. Zijn gedichten schijnen mensen nog steeds te inspireren. Hij won diverse literaire prijzen, voor hij op zijn 21e aan een overdosis overleed. Jong Groen Oudenaarde organiseert deze wedstrijd.

Meneer D citeert Schrijven Online, want kan het zelf niet beter omschrijven:

Poëziewedstrijden in vier categorieën. Elke categorie heeft een gedicht van Jotie T’Hooft als vrijblijvend thema:
Categorie 0-12 jaar: Het ik-beest – Categorie 13-15 jaar: Ode aan de nacht – Categorie 16-18 jaar: Dit zacht verdriet – Categorie 19+: Ecce homo

Elke deelnemer mag maximum drie originele Nederlandstalige, niet eerder gepubliceerde of bekroonde gedichten inzenden.

Wel opletten; je kunt alleen per post je inzendingen opsturen, naar België, dus houd daar rekening mee.

Organisatie: Jong Groen Oudenaarde
Sluitingsdatum: 26 januari
Prijzenpot: Prijzenpot van 700 euro, boekenbonnen en publicatie
Meer informatie: www.jotiepoezieprijs.be

Derde Maerlant Poëzieprijs 2012

De Maerlant Poëzieprijs is een dichtersprijs en is genoemd naar Jacob van Maerlant (1228-1300) de aartsvader van de Nederlandse dichtkunst. De reden hiervoor is dat Maerlant voor Ridder Nicolaas van Cats een van zijn meest bekende verzenboeken heeft geschreven, “Der Nature Bloeme”, 16.000 verzen omvattend. Later is hij beroemd geworden met zijn “Spiegel Historiael” (40.000 verzen !) die geschreven werd voor Graaf Floris de Vijfde.
Het thema is “Sporen”. Dit mag in de ruimste zin opgevat worden. Het Kunstspoor organiseert deze wedstrijd. Aangezien Kunstspoor de combinatie kunst, landschap en natuur in Zeeland promoot, zullen ze vast minder met een gedicht over Yeti-sporen in de Himalaya uit de voeten kunnen. Vast meer met voetjes in het natte strandzand. Hoewel dat uiteraard te cliché is.
Per persoon kun je één gedicht inzenden, alleen per e-mail.

Organisatie: Kunstspoor
Sluitingsdatum: 1 februari 2012
Prijzenpot: De winnaar ontvangt een geldprijs van € 500,-. 30 gedichten worden geselecteerd voor een bundel.
Meer informatie: www.kunstspoor.nl/2008/maerlantprijs/

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

5 gedachten over “Gedichtendag 26 januari”

  1. Admiring the hard work you put into your site and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account. bcdgeekdbfef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s