Wordfeud: woord bestaat niet?!

Net als velen onder jullie is Meneer D lichtjes Wordfeud verslaafd. Eerder schreef Meneer D al over de nieuwe Wordfeudwoordenlijst en waarom touw fout was en gres goed.

Nog immer is er frustratie over woorden die Wordfeud onterecht niet goedkeurt (punnik) en vreemde woorden die wel worden goedgekeurd. Of woorden die goedgekeurd worden en nergens op lijken te slaan, zoals ‘Henry’. Wordfeud keurt Henry goed. Een eigennaam lijkt het? Meneer D zocht het op en henry is ‘eenheid van elektrische inductantie’. Als volt en ampère goed zijn, dan mag henry dus ook goed zijn.

Maar waar kan een geërgerde (of ge-ergerde?) Wordfeut heen met al zijn woordenergernis? Om dat (niet omdat) te beantwoorden, moet je weten waar Wordfeud de mosterd haalt. Bij Wordfeud zelf heeft geen zin.

Open Taal woordenlijst

Wordfeud gebruikt de woordenlijst die door Open Taal wordt ontwikkeld.

“Het project OpenTaal maakt vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden voor gebruik in opensourceprojecten. We werken aan schrijftaal in de vorm van spellingcontrole, woordafbreking, synoniemenlijsten en grammaticacontrole.”

Als woordenfanaat of gematigd Wordfeudspeler kun je aan dit opensourceproject (of open source project als je het als een niet-vernederlandst Engels leenwoordconstructie beschouwt) meedoen. Dat lijkt en klinkt heel zwaar.

Bijdragen aan Open Taal kan heel laagdrempelig via de Tussendoortjes rechts bovenaan de website. Je kunt woorden beoordelenwoordsoorten controleren of fouten controleren. Je kunt dit doen door eenmalig met je e-mail een code aan te vragen. Daarna kun je helemaal los gaan!

Als je woorden beoordeelt, doe dat dan wel zorgvuldig. Zo keek Meneer D naar het woord metrologisch. De meesten zullen denken: ah, dat is een domme dyslectische verschrijving van meteorologisch en keuren het woord af. Er bestaat ook al geen Wikipedia-entry voor metrologisch, dus fout. Als je naar de bronnen kijkt, zie je dat de artikelen over meetinstrumenten gaan en niet over het weer. Metrologisch is een afgeleide van Metrologie, wat weer de studie is van meting, dat wil zeggen, van maten, meetprocessen en meetfouten. Zo zijn er meer woorden die fout lijken, maar het niet blijken te zijn.

Een andere vorm van zinnig bijdragen zonder je helemaal in de Open Taal community te storten, is door een van de luie stoel bijdragen te doen. Zo is daar de woordenzoeker. Dat is een programmaatje, de Harvester,  dat je op kunt laten starten zodra je computer start. Of gewoon handmatig opstarten. Het draait dan op de achtergrond en zoekt op het internet naar voorbeelden van bepaalde woorden en geeft dat weer door naar Open Taal, zodat de woordenlijsten met zinnig referentiemateriaal worden uitgebreid. Beetje vergelijkbaar met SETI@Home, wat al jaren draait.

Ik wil dat woord NU opzoeken of toevoegen?!

Bijdragen aan de woordenlijst is leuk, maar daarmee kun je niet meteen je frustratie botvieren. Woordjes beoordelen? Maar niet de woorden die jou frustreren? Je wilt ze toevoegen of controleren of en waarom sommige woorden niet mogen? Of wel mogen, de onverlaten?! Dan moet je op TaalTik kijken. TaalTik is de leverancier van de woordenlijst aan Wordfeud: TaalTik is een jonge onderneming van een taalenthousiast. Recent heeft het de woordenlijst voor Wordfeud gemaakt. Ook te volgen op Twitter via @TaalTik_nl.

Je kunt bij TaalTik controleren of een woord bestaat in de Wordfeudwoordenlijst. En als het niet bestaat, kun je het toevoegen. Heel makkelijk. Het woord moet dan wel beoordeeld worden. Ook hier geldt: beoordeel niet te lichtvaardig. Quantor – een taalelement in de wiskunde – klinkt misschien heel valide, maar de primaire Nederlandse spelling is kwantor. En gerol is niet het voltooid deelwoord van rollen. Wel een valide woord, daar niet van.

TaalTik is de plek waar Meneer D zijn punnik kwijt kon. Punnik heeft nu de status: Dit is een woord dat (technisch) mogelijk is, en dus binnenkort aan de lijst wordt toegevoegd . Het woord zal (ook) doorgegeven worden aan OpenTaal voor verdere verwerking in hun woordenlijsten. Toch mooi.

Nog enige onduidelijkheid over waar je met de Wordfeudfrustratie, ontbrekende woorden of schijnbaar onlogische woorden terecht kan? Indien zo: laat het hier in een commentaar achter of meldt het Meneer D op Twitter.

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

20 gedachten over “Wordfeud: woord bestaat niet?!”

 1. Volgens vandale.nl zijn woorden als xje en qtje en qtjes goed. En wordfeud keurt xje ook goed, maar qtje en qtjes keurt ie af. Waarom? Mogelijk ziet Wordfeud xje als analogisme voor “ik zie je”, als hippe taal voor jongeren? Wordfeud verkoopt immers niet lekker onder jongeren en wordt meer door ouderen gespeeld. Volstrekt onlogisch en willekeur voor mij, naast bijzonder irritant.

 2. Zoveel verantwoordelijkheid of macht heeft Taaltik niet hoor. Zij werken gewoon in opdracht van de chef, in dit geval het gesubsidieerde elitaire groepje taal-vernieuwers van OpenTaal.
  Je hoeft niet eens uit te wijken naar buitenlandse vreemde woorden (li, ri, icon, etc) om je te ergeren. Neem het goedgekeurde inco, een verkorting van incontinentie. ( Of van inconsequentie, incompetentie of incorporatie, maar dat terzijde). Ze kwamen met de regel dat een uit te spreken verkorting als goed te keuren woord wordt gezien. Terwijl ze persco dus afkeuren. Zo zijn er vele voorbeelden van regels die geen regels zijn. Er is amper een touw aan vast te knopen. Dit heeft m.i. te maken met dat OpenTaal de dictatuur (of noem het democratie) van hun harvester-script volgt.

  Dit is wat Taaltik mij meldde a.d.h.v een van mijn vele woordprotesten:
  “Persoonlijk kunnen we ons ook in veel taalgebruik niet vinden. Maar dat staat los van de regels en hun achtergronden. In die regels kunnen we ons ook niet vinden, maar ze zijn zoals ze zijn. De opdrachtgever bepaalt het uitgangspunt.”

  Kortom, Taaltik dient OpenTaal en OpenTaal dient op hun beurt weer de Wordfeud eigenaren. Immers, door meer “vaagheden” goed te keuren, kunnen meer mensen die “niet zo taal-vast” zijn toch gezellig mee scoren. Ik vermoed dat men zo meer pro-versies denkt te verkopen. En zo draait (onze) taal uiteindelijk ook gewoon om pecunia.

 3. Waarom wordt het woord BARGOENS niet goedgekeurd? Een volkomen normaal woord. Dat wil ik graag van u weten. Bij voorbaat dank,voor uw reactie.

  1. Meneer D stelt de lijst niet samen, maar kan wel bevroeden waarom het (terecht) niet wordt goedgekeurd. Bargoens is de dieventaal. Maar ook een eigennaam. Spaans, Jiddisch of Grieks zijn ook niet goedgekeurd; het zijn namen, net als Bargoens (vandaar de hoofdletter). En namen zijn in Wordfeud en Scrabble niet toegestaan.

  1. VAN HEINDE EN VER(RE)

   Uitdrukking die in van Dale is opgenomen en betekent : van alle kanten, van overal vandaan.

   Door Wordfeud geweigerd nochtans.

 4. Jongens, kom nou, het woord “hens” niet in het woordenboek van Wordfeud !! Dat kan toch niet!!!
  Alle hens aan dek!!! Daar worden wij, als beroemde botenmakers en liefhebbers van boten, toch mee opgegroeid!!!

  1. Ik vind dat het tijd wordt dat de lijst van Wordfeud aangevuld wordt met echt Vlaamse woorden en termen als HENS en HEINDE uit de Vlaamse uitdrukking VAN HEINDE EN VER(RE), net als EITAND en WASRAAT. Maak er eens werk van en ban fouten zoals SARDINEN ! het mv. is SARDIENEN of SARDINES !

  2. Net afgewezen : OORROBJE . In elk woordenboek vind je het Ned. woord OORROB. Vorm ervan het diminutief en je bekomt… Juist, een woord dat Wordfeud weigert. Er is nog werk aan de winkel…

  3. Ik zag daarnet het woord WACHO dat Wordfeud goedkeurde. Leg me eens uit wat dat woord betekent ? Wacho was de koning van de Longobarden in 5e-6e eeuw. Is Wordfeud nog wel een taalspelletje ? Ook daarnet gekregen en door Wordfeud goedgekeurd SUI !!! Om je dubbel te leggen van het lachen…

   1. Wordfeud heeft wel meer “duistere” taalkantjes ! Waarom is CRUDE (ruwe aardolie) als Eng.woord wel aanvaard en SPACE dan weer niet ? Waarom BLED wel en BERN niet ?
    De zondag na Pasen heet BELOKEN PASEN. Beloken wordt echter geweigerd.
    Een typisch Vlaamse woordspeling is : Er zijn drie woorden met her- die niet deugen en dat is herzaaien, herbakken en hertrouwen. Herzaaien kent Wordfeud helaas niet…

 5. Een open vraag : aanvaardt Wordfeud nu WEL of NIET afkortingen ? ASO mag maar ECO mag niet
  Nooit gehoord van het werkwoord WEMELEN ? Het wemelt er van de toeristen. Het wemelt van de fouten in een spelletje Wordfeud…
  ONT- als voorvoegsel betekent : verwijderen, wegnemen vb. ontgeuren, ontwormen, ontzwellen, ontharen, ontkalken, ontmaagden maar die activiteit zou wel problemen opleveren met maar 7 letters…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s