Brievenbussen beschermd tegen vuurwerk met het “rotjeslotje”

De brievenbus van PostNL, voorheen TNT Post. Eind november. Er zit een soort kuisheidsgordel voor de opening. Wikipedia zegt hierover:

“Vanaf eind november vernauwt TNT Post de openingen in de brievenbus om zo vandalisme met vuurwerk tegen te gaan. Door het ontsteken van vuurwerk in de brievenbus wordt er aan de rode en oranje kasten anders ieder jaar veel schade aangebracht. Rond de jaarwisseling wordt bij veel brievenbussen de opening helemaal afgesloten, of de hele brievenbus weggehaald.”

Vuurwerkvandalen. Het is toch wat. Maar vuurwerkvandalisme houdt Meneer D minder bezig.

Hoe dit antivuurwerkbrievenbusvoorzetstuk een passende naam te geven, dát houdt Meneer D wel bezig. Niet alleen Meneer D. Of beter: Meneer D begon niet met de queeste, Els Spin begon ermee op Twitter.

Het proces van een neologisme in wording kun je nalezen als handzaam verhaal op Storify. Tot welk woord kwam Meneer D dan?

rotjeslotje

Mooi woord. Rotjeslotje. Het is wat analoog aan beurtbalkje. Ook zo’n woord voor een voorwerp dat eigenlijk geen naam heeft of mag hebben.

Nu er voor het antivuurwerkbrievenbusvoorzetstukje of brievenbusantivuurwerkvoorzetstukje (met drie keer letterwaarde voor de Wordfeud spelers) een passend woord is, moet dit rotjeslotje natuurlijk alom gebruikt gaan worden.

Als klap op de vuurpijl: dat promoten kan Meneer D gerust aan Els Spin overlaten. Die is al flink aan het pluggen. Niet als een gillende keukenmeid overigens. Hopelijk met succes.

Denk eraan: het rotjeslotje kan eigenlijk maar tot begin 2012 gebruikt woorden. Dus wees er snel bij met dit nieuwe woord te gebruiken en deel rotjeslotje met iedereen! Dan wordt rotjeslotje vanzelf een knalsucces.

Advertenties

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

3 gedachten over “Brievenbussen beschermd tegen vuurwerk met het “rotjeslotje””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s