Zwartbuiken en Blackberry’s

De Blackberry. Laatstelijk veelvuldig verguisd met rede en reden. Ook door Meneer D besproken.

Meneer D kan de onbedwingbare neiging niet onderdrukken om even te gaan goochelen (niet googelen) met wat woorden. En de Blackberry.

Even wat anders. Het fruitvliegje of bananenvliegje heeft als wetenschappelijke naam Drosophila melanogaster. Dat staat in het Grieks (ook actueel met de eurocrisis) voor donker- of zwartbuikige dauwliefhebber. Melanogaster: zwartbuikje. En in smartphoneland kunnen we fruitvliegje vast nog wel linken aan Apple.

En daar komt Meneer D op het bekende verschijnsel dat de vloeiklanken /l/ en /r/ erg op elkaar lijken. De Japanners (de website Engrish.com heet niet voor niets zo) en Chinezen hebben moeite ze uit elkaar te houden, omdat ze er niet mee zijn opgegroeid. De Kenianen – om de vele stammen met even zo vele talen maar even onheus te generaliseren – for that matter, is Meneer D’s ervaring, verwisselen de r en l gewoon als ze daar zin in hebben. Roulette kan zomaar lourette worden. Geen probleem. R en l kan Meneer D ook naar believen wisseren.

Passen we de r-l-wisseling toe op Blackberry, dan krijgen we uiteraard Blackbelly. Dan zijn we weer bij het fruitvliegje. Houdt van rottend (niet lottend) fruit. De rotte Apple onder de smartphones. Rekkel raten gisten (niet gesticuleren). Zwartbuik. Blackbelly: Melanogaster.

Als Blackbelly dan Melanogaster genoemd kan worden, dan kan Meneer D met de recente outages en problemen met de Blackberry daarvoor ook wel wat bedenken. Iets passends. En dus le voilà:

Blackberry: Melanodisaster.

Advertenties

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s