Lidwoorden

Het Engels kent 2 lidwoorden: the, a. Waarbij de laatste ook in de variant an voorkomt. Het Nederlands kent 4 lidwoorden: de, het, een, lul.

In het Nederlands doet zich een vreemd verschijnsel voor, wat maar in weinig talen voorkomt. Sterker: ik daag je uit een andere taal te vinden waar dit verschijnsel ook acte de presence geeft. In het Nederlands zijn alle 4 de lidwoorden toe te passen op een (1) zelfstandig naamwoord.

Een specifiek voorbeeld betreft het woord voetbal. We kunnen het hebben over: de voetbal, het voetbal, een voetbal, lul voetbal. Het laatste geval doet zich vooral gelden bij tv analyses als varkensharenborstelwenkbrauw Van Hanegem en walrus-hap-op-de-bovenlip Derksen aan het woord zijn. Opvallend genoeg blijkt juist het antoniem van lidwoord lul bij lul voetbal een veel krachtiger effect te sorteren. En vaak zelfs meer de waarachtige kern weer te geven.

Wellicht daardoor wordt het antoniem veel meer gebruikt binnen deze context dan het eerder genoemde lidwoord. We hebben het hier natuurlijk over kut. Kut voetbal!

Advertenties

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s