Link: Neder-L blog – Het ruikt hier naar kamelen

Het blog Neder-L heeft vandaag een leuke column geplaatst: Linguïstisch Miniatuurtje CIXL: Het ruikt hier naar kamelen.

De column gaat helemaal niet over kamelen. Dat is het verwarrende. Het gaat over een afwijking waar Meneer D soms ook last van heeft. Een enkel woord of een enkel taalverschijnsel waar je onverwacht tegenaan loopt, kan een bijzondere schoonheid hebben, doordat het iets unieks heeft. Of iets bijna onmogelijks. Dat maakt blij. Maakt sommige linguïsten en lezers blij.

Gisteravond, terugkomend van een avondwandeling, hoorde ik aan de overkant van de straat een jongen en een meisje op de fiets met elkaar praten. Het meisje had haar vriendje (?) toegeroepen Deze kant! en blijkbaar had hij daarop niet naar tevredenheid gereageerd, want zij beet hem toe (ik heb er geen ander woord voor): Er is maar één deze kant hoor!

Daar is ie. Want daar zit iets bijzonders. Het kan niet wat daar gezegd wordt. Of wel. Het is gezegd. Taalkundig schier onmogelijk. Of minstens zeer vreemd. En daar moet columnist Peter-Arno Coppen wat mee. Terecht ook. Hij kan het niet helpen. Moet niet geholpen worden. Hij moet het even van zich af schrijven. Enfin, lees gewoon het hele stuk, want het is leuk!

Advertenties

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s