Ongebruikelijkte woorden: Googlejacentiën Index

Ok, Googlejacentiën in de titel is geen ongebruikelijkt woord, het is een neologisme. Zojuist door Meneer D bedacht.

Voor alle ongebruikelijkte woorden wil Meneer D graag een indicatie hebben van hoe ongebruikelijkt die woorden eigenlijk zijn. Vandaar dat Meneer D de Ongebruikelijkte Woorden Index gaat gebruiken, ook wel Googlejacentiën Index genoemd. Googlejacentiën is samengesteld naar analogie van circumjacentiën; van Google en  Latijn jacere dat liggen betekent. Kortom: hoe ligt het woord in Google? Met de Googlejacentiën Index wil Meneer D aangeven hoe ongebruikelijkt het vorige week geblogde Ongebruikelijkte woord Circumjacentiën is. En in de toekomst voor elk nieuw ongebruikelijkt woord waar Meneer D over wil schrijven. Hoe lager de Googlejacentiën Index, hoe ongebruikelijkter het woord.

Die Googlejacentiën Index is heel simpel: hoeveel (unieke) Nederlandstalige zoekresultaten geeft Google voor een bepaald ongebruikelijkt woord. Voor circumjacentiën geeft Google 16 (unieke) resultaten (50 met dubbele, maar tel maar en kijk op pagina 2).

  • Circumjacentiën – Googlejacentiën Index: 16

Sommige oplettende lezers zullen wellicht opmerken dat Google 18 unieke zoekresultaten geeft. Dat klopt. De Googlejacentiën Index moet worden gemeten vóórdat Meneer D over het ongebruikelijkte woord blogt. Een blogpost van Meneer D beïnvloedt mogelijkerwijs de Googlejacentiën Index. In het geval van circumjacentiën staan op de plaatsen 3 en 4 in de zoekresultaten (momentopname) verwijzingen naar talenD blog. Dit blog. En het is niet geheel ondenkbaar dat als de ijverige lezer over 2 dagen weer kijkt naar de resultaten in Google ook deze blogpost ziet verschijnen, dan wordt de Index 19. Mogelijk verschijnen zelfs de Twitter tweets van Meneer D bij de resultaten. Geen enkele pagina op het ganse internet – in de jaren negentig hadden we nog Internet, ja ja het is Nineties Request Week op 3FM – gebruikt zo vaak het woord circumjacentiën als deze. Als Meneer D nog veel langer zo doorgaat, zal circumjacentiën niet lang meer een ongebruikelijkt woord zijn.

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

6 gedachten over “Ongebruikelijkte woorden: Googlejacentiën Index”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s