Het Langste Gedicht van Nederland

Dat is een initiatief dat mooi aansluit bij de lancering van dit blog (Meneer D heeft telkenswel soms last van grootheidswaanzin): Het Langste Gedicht van Nederland!

Meneer D citeert:

Met deze recordpoging wil Stichting Lezen & Schrijven samen met het Poëziepaleis, radiomaker Jan van Veen en vele anderen in de Week van de Alfabetisering 2011 benadrukken dat creatief schrijven de taal- en leesvaardigheid bevordert.

Het is voor jong en oud, maar schijnt wel behoorlijk gericht te zijn op scholieren. Niet erg. De volwassenen die al dichten, die dichten al. Juist de aankomend rijmende generaties moeten een woordje geholpen worden.

Een lovenswaardig initiatief, Meneer D zal zeker boud gaan broeden op twee tot acht mooie dichtregels. De inzendingstermijn sluit op vrijdag 9 september 2011 om 21.00 uur, dus doe allemaal mee voor die tijd!

Overigens schijnt het langste gedicht niet zo heel lang te zijn volgens nu.nl:

Dat de recordpoging een succes wordt, ligt voor de hand. Het record staat nu op naam van de Tilburgse stadsdichter Frank van Pamelen, die in 2009 een gedicht van 2009 letters maakte ter ere van de viering van 200 jaar stadsrechten van Tilburg.

Ik zet hier toch mijn vraagtekens bij. Er zijn complete boeken als één gedicht geschreven. Het Carnaval der Dieren van Herman Finkers is al langer, complete middeleeuwse werken zijn op rijm verschenen… Dus wat de criteria zijn, geen idee. 2009 letters was natuurlijk leuk in 2009, maar met – zeg – 20 letters per dichtregel, zit je met 101 dichtregels al aan het record. Dat kun je in een avondje dichten verbreken. Maar goed, een ieder wil ik aanraden gewoon lekker mee te doen. Records zijn er om te breken – en te draaien, mocht je aan code switching doen.

Auteur: Meneer D

Meneer D is een taalpurist en woordengoochelaar.

2 gedachten over “Het Langste Gedicht van Nederland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s